De Linie

De woningen De woningen De woningen Interieur De woningen Bouwbord 1e paal feest - 29 mei 2005 Bewoners Oplevering - 14 juli 2007 De woningen De woningen De woningen Interieur 1e paal feest - 29 mei 2005 Oplevering - 14 juli 2007 De woningen Interieur 1e paal - 29 mei 2005 De woningen Oplevering - 14 juli 2007 Interieur De woningen 1e paal feest - 29 mei 2005 De woningen Interieur Woningen - De Linie De woningen Interieur 1e paal feest - 29 mei 2005 De woningen


Algemene informatie
LocatieDe Linie, Groningen
PlaatsGroningen
ArchitectMoriko Kira architect, Amsterdam
Prijsrange€ 230.000 – € 340.000
Start project29-06-2014
Start bouw29-06-2014
Contactpersoon(en)Jacobien de Goede
E-maildegoede@kuub.info


POL De Linie

De groep Particulier Ontwikkelen De Linie (POL) bestaat uit 18 gezinnen. Zij hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk op te treden als opdrachtgever voor de bouw van 18 de vrijstaande woningen in de Groninger uitbreidingswijk De Linie. De woningen zijn in het voorjaar van 2006 opgeleverd.

De Linie ligt in het zuiden van de stad Groningen en is onderdeel van het Europapark waar o.a. ook het nieuwe voetbalstadion, de Euroborg, gesitueerd is.

POL heeft zich verenigd in een stichting waaraan alle deelnemers zich middels een overeenkomst hebben gecommitteerd. Als stichting kan POL overeenkomsten met derden aangaan, zoals de gemeente Groningen, de architect en de aannemer.De architect

In de architectenselectie hebben de gezinnen gekozen voor de Japanse architect Moriko Kira. Zij heeft op basis van de woonwensen van de toekomstige bewoners een basiswoning ontworpen die verschillende varianten kende. Men kon onder andere kiezen tussen een smalle en een brede variant, een diepe en een ondiepe variant en de woningen konden naar wens 2, 2,5 of 3 lagen bevatten.
Op deze manier zijn er 18 verschillende ontwerpen tot stand gekomen, die echter wel duidelijk ‘familie' van elkaar zijn. Daardoor is een krachtig plan en uniform plan ontstaan.


Ontwikkeling

Na een zeer snelle ontwikkeltijd zijn de 18 woningen aanbesteed en in ongeveer een jaar gebouwd. In mei 2006 is de laatste woning opgeleverd. Nu is pas goed te zien dat echt ieder huis anders is. Het is steeds weer een verrassing wat je achter de voordeur te wachten staat. De één heeft een enorm dakterras (met automatisch openend dakluik en jacuzzi!), de ander heeft 3 badkamers en weer een ander heeft een grote leefkeuken op de begane grond en een salon op de 1e verdieping.

PO De Linie heeft bijzonder veel voordeel gehad van het ‘samen doen'. Een goed voorbeeld is de bezonning. De Linie bestaat uit relatief kleine kavels, wat betekent dat de woningen dicht op elkaar staan. Daardoor is het niet eenvoudig om zon in de tuin te krijgen. Moriko Kira heeft dit opgelost door op basis van een uitgebreide bezonningsstudie het achterste deel van de woning, de zogenaamde tuinkamer, laag te houden.
Doordat in contracten vastgelegd is dat er ook in de toekomst niet op deze kamer gebouwd mag worden, zitten de bewoners van PO De Linie het hele jaar door lekker in het zonnetje.

Ook op financieel gebied heeft PO De Linie grote winsten geboekt. Een vergelijking met woningen van projectontwikkelaars die in dezelfde tijd in De Linie gebouwd werden, toont aan dat PO De Linie 25-27% in kosten bespaard heeft! Een heel mooi resultaat!

Prijzen

Het project 'De Linie' is in de prijzen gevallen voor het mooiste gebouw van Groningen 2006.

1e prijs Publiek - Patiowoningen De Linie
Locatie: Vredelust e.o.
Opdrachtgever: PO De Linie i.s.m. KUUB
Architect: Moriko Kira Architect

1e prijs Vakjury - Patiowoningen De Linie
Locatie: Vredelust e.o.
Opdrachtgever: PO De Linie i.s.m. KUUB
Architect: Moriko Kira Architect.

Het winnende project is het resultaat van bijzonder opdrachtgeverschap. Een aantal particulieren vond elkaar en besloot zich te verenigen in een stichting. Vanuit deze stichting werd de opdracht gegeven tot de bouw van 18 woningen. De woningen kennen hetzelfde basisontwerp, maar per gezin werd een individueel definitief ontwerp gemaakt. Zo konden de gezinnen zelf de bouwhoogte, de indeling van de plattegrond en de gevelafwerking bepalen. Door deze methode is een woonbuurtje ontstaan dat divers is, maar toch een duidelijke samenhang heeft. De jury waardeert de sympathieke uitstraling van het project en noemt het een voorbeeld van goed particulier opdrachtgeverschap. Unaniem kent de jury de eerste prijs toe aan de patiowoningen in de Linie door Moriko Kira.

Zie voor meer informatie Dag van de Architectuur 2006

Naar boven