• opdrachtgever: Gemeente Groningen
  • projectsite: Bekijk

Collectief particulier opdrachtgeverschap >

CPO manifestatie Groningen

Organisatie bijeenkomst

Op 22 september 2011 organiseerde KUUB een manifestatie over 10 jaar CPO in Groningen.

In de ochtend bracht een bus de bezoekers langs onze projecten in Groningen.

’s Middags vertelden diverse sprekers (architecten, CPO-begeleiders, vastgoeddeskundigen en bewoners) de aanwezigen over hun visie op CPO. Wethouder Frank de Vries onthulde nieuwe zelfbouwlocaties en Bert Jan Bodewes, grondlegger van KUUB, ontving uit handen van de wethouder een bedankje voor zijn 10 jaar enthousiaste betrokkenheid bij deze manier van bouwen.

Het programma zag er als volgt uit:

Manifestatie ‘BOUW SLIM, BOUW SAMEN: BOUWT U MEE?’

22 september 2011

PROGRAMMA 

10.30 – 12.30 uur         Bustour langs CPO-projecten in Groningen

Bezoek aan De Linie, Veenweg, Reitdiep ’t Dorp en Blauwe Dorp. Toelichting ter plaatse door betrokken architecten en opdrachtgevers. De bus vertrekt om 10.30 uur bij Het Paleis, Boterdiep 111 in Groningen.

12.45 – 13.30 uur               Lunch in brasserie ‘Het Paleis’

14.00 uur                              Ontvangst en opening middagprogramma

De ontvangst wordt verzorgd door wethouder Frank de Vries.

 14.10 uur                              Bloemlezing CPO

Een algemene inleiding op Collectief Particulier Opdrachtgeverschap door Rutger Gietema, directeur van KUUB, aan de hand van voorbeelden en ervaringen.

14.20 uur                              CPO-initiatieven

In Groningen is KUUB als initiërende en begeleidende partij betrokken bij veel CPO-projecten. Maar er gebeurt meer. Er wordt onderzoek gedaan naar ‘samen bouwen’ en er worden nieuwe procesaanpakken bedacht. Dit zal toegelicht worden door Annet Ritsema, Robert Kuiper en Paul van Bussel.

14.50 uur                              Manifest voor de toekomst

Welke lering trekken we uit de gerealiseerde projecten? Hoe vliegen we woningbouw met burgers de komende jaren aan? Hoe kan CPO ook de komende jaren optimaal ingezet worden? Ellen van Acht van KUUB zal dit middels een manifest duidelijk maken.

 15.00 – 15.30 uur                Pauze met rondleiding door het Paleis

Het Paleis is een monumentaal gebouw dat van oud scheikundig laboratorium is verbouwd tot woon/werkgebouw met hoofdzakelijk creatieve functies. Deze transformatie is geïnitieerd door kunstenaars en uitgevoerd in samenwerking met Nijestee en KUUB. Dit heeft geresulteerd in een voor haar gebruikers inspirerende omgeving en een duidelijke uitstraling naar de stad. De rondleiding wordt gegeven door Petra Koonstra, initiatiefneemster.

 15.30 uur                              Verdieping

De 5 onderwerpen worden door een deskundige ingeleid middels een ‘pitch’ van 5 minuten. Vervolgens volgt hierover een gesprek van 10 minuten aan de ronde tafel waarbij ook het publiek betrokken zal worden.

Pitch 1: Ervaringen van burgers: CPO, hoe gaat het nou echt? Pitcher: André Miedema, bewoner in het project ‘Achter de Reitdijk’

Pitch 2: Baugruppen: samen bouwen onder één dak Pitcher: Berit Ann Roos van Onix. Zij is als architect betrokken bij het ‘Neighbourhouse’ in Hamburg.

Pitch 3: Architectuur en CPO Pitcher: Moriko Kira. Zij is architect van 3 CPO-projecten in Groningen; in totaal heeft zij hier voor 59 gezinnen een CPO-woning ontworpen.

Pitch 4: Nu is de tijd voor CPO! Pitcher: Tijmen Hordijk van KAW. Hij is als adviseur betrokken bij een CPO-huur/koopproject in een kleine kern.

Pitch 5: CPO, hoe financieren we dat? Pitcher: Gerco van den Berg, Rabobank. Hij is betrokken geweest bij het vormen van een speciaal fonds voor de voorfinanciering van de plankosten van bouwgroepen in Almere.

17.00 uur                              Aankondiging nieuwe CPO-locaties in Groningen

In Groningen is voor de komende jaren een aantal locaties aangewezen om in CPO te ontwikkelen. Deze zullen bekend gemaakt worden door de wethouder.

17.15 uur                              Informatiemarkt + borrel