Collectief particulier opdrachtgeverschap >

De Velden

De mooiste plek voor zelfbouwers

Op een glorieuze plek, waar FC Groningen jarenlang om een plek in de eredivisie knokte, staan nu woningen. De locatie bevindt zich in de roemruchte oer-Groninger Oosterparkwijk. Woningbouwcorporatie Nijestee was na het vertrek van de FC naar het gloednieuwe stadion in het Europapark, eigenaar geworden van de grond. Nijestee bestemde de mooiste plek, aan het Oosterpark, voor zelfbouwers.

Parkwoningen en stadionwoningen

CPO-vereniging De Velden ontwikkelde twee woningtypen: parkwoningen en stadionwoningen. De parkwoningen kijken uit over het park, de stadionwoningen zijn naar de wijk gericht. De bewoners van het eerste uur hebben in het begin om moeten gaan met veel onzekerheid: er werd gesleuteld aan de randvoorwaarden, zelfs de kavelafmetingen werden nog gewijzigd. Maar ze hebben doorgezet en vanaf het moment dat zij met de architect tekeningen hadden gemaakt was er veel belangstelling en haakten de huidige buren aan.

Als eerste klaar om te bouwen

Omdat de locatie gelegen was binnen een groter ontwikkelgebied, waren er voor de vereniging veel randvoorwaarden waarbinnen zij de woningen moest realiseren. Dit waren stedenbouwkundige randvoorwaarden, planningsvoorwaarden om exact te passen in de totale bouwstroom, en de eisen die gesteld werden aan de architect en de architectuur. De vereniging werd op plaats 4 in de bouwstroom gepland en was het hier niet mee eens. Door veel overleg en overtuigingskracht heeft de vereniging er voor gezorgd dat de woningen uiteindelijk als allereerste gebouwd werden. Dit lukte door daden bij de woorden te voegen: de vereniging vroeg als eerste de bouwvergunning aan en stond als eerste startklaar voor de uitvoering. Als aanjagers en believers hebben zij deze locatie mede op de kaart gezet.

Ervaar het achter de voordeur

Nergens in Groningen zijn zulke grote, ruime, gevarieerde en bijzondere rijwoningen voor zo’n scherpe prijs gerealiseerd. Aan de buitenzijde zie je het bijna niet, om het te ervaren moeten je achter de voordeur zijn.