Cohousing

"Het leven is te mooi om niet te delen!"

Wil jij naast je eigen woning ook voorzieningen delen met je buren? Zie je de voordelen van gedeelde ruimtes zoals een gezamenlijke werkplaats, bibliotheek, wasruimte of dakterras? Dan is Cohousing misschien iets voor jou. Co-housing is een vorm van wonen waarbij ieder huishouden een eigen woning heeft en daarnaast gemeenschappelijke voorzieningen met elkaar deelt. Daarom is cohousing een ideale combinatie van een woning in eigendom en het delen van voorzieningen met een verhoogd gemeenschapsgevoel. En juist dat laatste draagt bij aan het ervaren van meer woongeluk!

Samen bouwen, samen delen

Als bewoner kies je bewust om met elkaar te wonen. De mate waarin je gezamenlijk leeft en deelt, hangt af van de wensen van de bewonersgroep en de grootte van de groep. Een groep samenstellen is dan ook een belangrijk onderdeel van het proces. Je vormt een bouwgroep met mensen die soortgelijke ideeën hebben over hoe hun woondroom eruit ziet. Je stemt die ideeën af, komt tot een gezamenlijke woondroom en bepaalt welke ruimtes jullie samen willen delen. En hoe die eruit zien. Je wordt als groep opdrachtgever en ontwikkelaar van het project. Dat betekent ook dat jullie zelf de architect en de bouwer kiezen en daar afspraken mee maken. Je draagt als groep de risico’s en eventuele opbrengsten. KUUB helpt jullie elke stap op de weg naar jullie woondroom: van het oprichten van de bouwgroep tot de bouwkundige en juridische aspecten. Je staat er niet alleen voor.

Ervaringsverhalen van zelfbouwers met Cohousing

Wie kunnen jou beter vertellen wat zelfbouw met co-housing inhoudt dan de zelfbouwers zelf? Hieronder lees je ervaringsverhalen van mensen die hun woondroom waar hebben gemaakt.

“Dromen is makkelijk, dit omzetten naar daden kost tijd en energie."

Enkele jaren geleden is bij Co en Laurens en vrienden van hun de wens ontstaan om – zodra de eigen kinderen zelfstandig wonen – ‘iets’ gezamenlijk te ondernemen op het gebied van wonen. Deze groep initiatiefnemers is vervolgens op zoek gegaan naar mensen die zich konden vinden in hun visie op wonen. “Een boeiende fase, waarin bij ons allen de overtuiging is gegroeid aan de vooravond te staan van een spannende, maar ook passende, stap in onze wooncarrière. Prachtig ook wanneer er een klik ontstaat tijdens de verkennende gesprekken en mensen besluiten mee te gaan doen.”

Onze projecten in Cohousing

Benieuwd welke projecten KUUB al heeft begeleid op het gebied van Cohousing? Hieronder lees je de verhalen van de groepen bewoners die hun woondroom al waarmaken. 

Borgmanscholen

LAIV tovert een oude school om tot een eigentijds cohousing-project

meer over dit project

Cohousing SKÚR

Landelijk én collectief wonen in de stad

meer over dit project