Ervaren Projectmanager Particuliere Bouw
Groningen, 32-40 uur
Als projectmanager bij KUUB transformeer je tientallen woonwensen naar geweldige huizen. Dankzij jouw ontwikkel- en communicatieskills staat er in no-time een sterk zelfbouwplan waar particulieren enthousiast op inschrijven.
Past de projectmanager-pet jou?
Over KUUB
Stichting KUUB is opgericht in 2002. Wij maken van woonwensen geweldige huizen. Van starterswoningen tot vrijstaande villa’s, maar ook cohousing met gedeelde voorzieningen. Op dit moment telt ons team 3 projectmanagers en 1 stagiair. Wij adviseren particulieren die willen bouwen in een collectief in het zoeken naar een locatie, vinden mede-bouwers, kiezen de architect, berekenen bouw- en bijkomende kosten en adviseren zelfs bij het inrichten van de openbare ruimte. Daarnaast initiëren wij zelf ook duurzame woningbouwprojecten waarbij de wensen van de klant altijd voorop staan. We werken vanuit de stad Groningen aan projecten door heel Nederland.
Jij managet het. Punt.
Je staat stevig in je schoenen en draagt verantwoordelijkheid. Als projectmanager krijg je te maken met verschillende partijen met elk hun eigen belangen en dat snap jij als geen ander. Je leidt moeiteloos meerdere projecten tegelijkertijd, omdat je goed kunt plannen, organiseren en overzicht houdt. Een netwerk- of bewonersbijeenkomst in de avond of in het weekend hoort erbij en jij vertegenwoordigt KUUB met positieve energie. En verder heb jij in je professionele gereedschapskist:
Het fundament dat wij jou bieden:
Maak het verschil en solliciteer nu!
Mail jouw overtuigende sollicitatiebrief en cv naar HR-adviseur Marjo Struif Bontkes (marjo@kuub.info). Heb je nog een vraag over de functie, dan kun je contact opnemen met Suzan Wierenga, directeur KUUB (06 5574 8595).
Marije Hijlkema
Projectmanager / adviseur
‘De dag start altijd met een lekkere kop koffie en natuurlijk het bespreken van afgelopen avond of weekend. Wel zo gezellig, met de collega’s. En dan: back to business. Ik heb meerdere projecten onder mijn hoede. In het teamoverleg nemen we de highlights door en bespreken we de lopende acquisities, nieuwe kansen en ontwikkelingen in de markt. Ieder heeft eigen verantwoordelijkheden, maar we zijn veel met elkaar in contact en vinden het belangrijk om elkaar te versterken.
Na de gezamenlijke lunch en een snuif frisse buitenlucht werk ik verder aan mijn nieuwste project. Ik noteer mijn ideeën over mogelijke marketingacties en sleutel aan de stichtingskostenopzet. Volgende week ga ik langs bij de architect om de tekeningen door te nemen. Voor een lopend project plan ik een bouwteamvergadering in en ik bel met enkele bewoners over de voortgang van hun woning. Eens in de zoveel tijd is er een interessant netwerkevent waar ik andere mensen uit de branche en van de gemeente spreek. Bouwplaatsbezoeken en bewonersbijeenkomsten geven me volop energie. Het is ontzettend gaaf om te zien hoe een project vorm krijgt.’