Interview met Albert en Sandra

Buurtschap Coulissen

Albert (56) en Sandra (52) waren al langer op zoek naar een plek waar meer verbinding met je buren gewoon is. Zo komen ze uit bij Buurtschap Coulissen.
“Groen in je directe omgeving zou heel normaal moeten zijn. Voor ons is dat doorslaggevend geweest om voor Buurtschap Coulissen te kiezen."
Albert en Sandra

Bekend met samen bouwen

Albert en Sandra leerden Buurtschap Coulissen kennen via projectleider Dirk-Jan, waarmee ze samen werkten voor een ander project van KUUB. Samen bouwen is voor hen dus niet nieuw. De afgelopen tweeënhalf jaar leerden ze veel over collectief ontwikkelen en voerden zelf gesprekken met de gemeente. Vanwege de aantrekkelijke locatie kiezen ze voor Buurtschap Coulissen. Dat ligt centraal en heeft voorzieningen dichtbij.

Landschappelijk en dichtbij het bos

“Buurtschap Coulissen ligt vlakbij Terheijl en het bos. Daarnaast heeft het Buurtschap een landschappelijk karakter. We houden van de natuur en komen er graag, bijvoorbeeld om te wandelen. Eigenlijk zou groen in je directe omgeving heel normaal moeten zijn,” vertelt Albert. Dat ze met Buurtschap Coulissen in een soort natuurgebied wonen en toch dichtbij alle voorzieningen, is voor hen doorslaggevend geweest. Dat is tegelijkertijd wat Buurtschap Coulissen onderscheidt van andere initiatieven. De vijftien woningen liggen als eilanden in het landschap. Traditionele tuinen met een schutting eromheen kom je in het buurtschap niet tegen. “We zijn heel enthousiast over het beeld-kwaliteitsplan, waarin je ziet hoe het er ongeveer uit komt te zien. Misschien was de landschapsarchitect eerst wat stellig, maar nu we wat verder in het proces zitten, denkt hij goed mee. Als je geen schuttingen wilt, hoe kun je dan toch zorgen voor voldoende privacy? Schermen van wilgentenen zijn dan een geweldig alternatief om de balans tussen de natuurlijke omgeving en een privé plekje te organiseren.’’

Behoorlijk betrokken

Sandra is sinds kort betrokken bij de ‘groene club’. “Ik vind het leuk om mee te denken en de plannen nog concreter te maken. Omdat ik werk bij een ecologische kwekerij dat ook tuinontwerp doet, krijg ik veel ruimte om mijn ideeën in te brengen.” Ook Albert is betrokken. Wanneer de berekeningen van de eerste aannemer zodanig uitvallen dat het verschil te groot is om ermee akkoord te gaan, wordt er naar alternatieven gezocht. Albert gaat dan met het bestuur van Stichting Coulissen en projectleider Dirk-Jan mee naar een andere aannemer om kennis te maken en gesprekken te voeren over de mogelijkheden. “Door hier samen mee aan de slag te gaan, voelt het steeds meer als ons gedeelde project. We hebben er dan ook heel veel zin in om verdere stappen te zetten. In de toekomst zie ik deelname aan het bestuur ook wel zitten, ik heb dat tenslotte bij Klein-GroenLand al eerder gedaan.”

Op pad met de camper

Inmiddels weten we dat Sandra en Albert graag in de natuur verblijven. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat ze dat ook graag in hun vakantie doen. Zo hebben ze in Scandinavië wild gekampeerd. “Dat je elke dag op een andere plek wakker kan worden zorgt voor zo’n gevoel van vrijheid. Met de prachtigste natuur om je heen zonder ook maar iemand tegen te komen”, vertelt Sandra glunderend. “Onze ultieme vakantie is om naar de Oostzee te reizen. Albert en de ene dochter met een zeilboot en ik met de andere dochter met de camper.”

Blijven praten

We zijn heel blij dat we mee mogen denken en praten over het eindresultaat. Ik denk dat het bestuur van stichting Buurtschap Coulissen ons hadden ingeschat als alternatieve ‘hippies’, omdat we hiervoor betrokken waren bij Klein-GroenLand, wat zichzelf een natuurwijk noemt. Daarom is het zo belangrijk om kennis te maken en aandacht te houden voor het groepsproces. Er zijn nog wel wat discussiepunten, maar het is de kunst om met elkaar in gesprek te blijven, elkaar te begrijpen en de doelstellingen voor ogen te houden.” Dat geldt ook voor het aantrekken van meer geïnteresseerden. Tot nu toe zien we veel interesse van mensen die de 60 zijn gepasseerd, terwijl dit een prachtige plek is voor jongere kinderen om op te groeien. Inmiddels hebben ook een aantal gezinnen zich gemeld. “Ja dat is heel mooi en die mix van bewoners is ook een van de uitgangspunten van het buurtschap. Het brengt levendigheid met zich mee. Wat is er nou mooier dan om je kind op te laten groeien met veel natuur om je heen, zodat ze direct al meer eco-bewustzijn ontwikkelen?”