“Er komt best veel op je af. De kunst is om de kleine mijlpalen te vieren.”

Bronswoningen

Cor en Jack wonen sinds mei vorig jaar in een wisselwoning. Dat is een tijdelijke woning waar het stel verblijft, terwijl hun oude huis wordt gesloopt en opnieuw wordt gebouwd.
“Zaten we erop te wachten? Nee, beslist niet. Maar ik ben inmiddels toch erg blij dat onze woning gesloopt wordt en we er nieuwbouw voor terug krijgen. We gaan er 200% op vooruit”, vertelt Cor. “Dat vooruitzicht helpt ons wel door de soms moeilijke momenten heen."
Cor en Jack

Cor en Jack wonen sinds mei vorig jaar in een wisselwoning. Dat is een tijdelijke woning waar het stel verblijft, terwijl hun oude huis wordt gesloopt en opnieuw wordt gebouwd. Ze blijven hier wonen totdat hun nieuwe, aardbevingsbestendige woning wordt opgeleverd. De verwachting is dat dit in de tweede helft van 2023 gaat gebeuren.

Voelt toch als ‘thuis’

“Onze wisselwoning is boven verwachting. We hebben hier drie slaapkamers en alles zit er in; het is overcompleet. Ik heb nog nooit van m’n leven een wasdroger en vaatwasser gehad”, vertelt Jack. “Beide gebruiken we niet hoor. Ook in ons nieuwe huis krijgen we geen vaatwasser. Het heeft wel iets om dat zelf te doen. Het geeft rust.” Jack en Cor zijn erg blij met hun wisselwoning mede omdat deze goed geïsoleerd is.  “Nu merken we pas hoe koud ons oude huis eigenlijk was, echt een ‘tochthok’. Toen we laatst een weekendje weg zijn geweest, hadden we zin om ‘thuis’ te zijn. Dus das was wel een moment dat we dachten: ‘Ja, het is wel fijn hier.”

Vier de voortgang

Een sloop-nieuwbouwtraject is niet niks. Het is een intensief traject waarbij je regelmatig te maken hebt met onzekerheid en onduidelijkheid. “Er komt best veel op je af. De kunst is om de kleine mijlpalen te vieren. Bijvoorbeeld toen we hier naartoe zijn verhuisd. Petje af trouwens; dat is echt supergoed geregeld. Ze hebben ons binnen drie uur verhuisd, de ramen waren gewassen en het gras was gemaaid. Dan kom je wel met een goed gevoel hier aan. We hebben een flesje wijn open getrokken om te vieren dat we weer een stap verder zijn.”

Het wordt alleen maar beter

“Zaten we erop te wachten? Nee, beslist niet. Maar ik ben inmiddels toch erg blij dat onze woning gesloopt wordt en we er nieuwbouw voor terug krijgen. Het wordt alleen maar beter, want we gaan er 200% op vooruit”, vertelt Cor. “Dat vooruitzicht helpt ons door de soms moeilijke momenten heen. Wat vooral vervelend is, is onzekerheid. Je wilt gewoon weten hoe het zit en wat er op je af komt. Nu hebben we daar meer berusting in gevonden dan eerst. “We hebben een vast moment in de week waarop we alles over ons huis bespreken. Dat is echt een tip voor iedereen die in een sloop-nieuwbouwtraject zit. Anders wordt je helemaal gek en krijg je ruzie. Je moet niet te ver vooruit denken en vertrouwen hebben. Dat is niet makkelijk, maar als je begeleid wordt door mensen die zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen ben je een heel eind. Wat dat betreft zijn we heel blij dat KUUB ertussen zit.”

Elk maand iets nieuws

Voor andere bewoners die in hetzelfde schuitje zitten, hebben Cor en Jack een tip. “Je moet zo’n proces als waar wij inzitten, leuk maken voor jezelf. Daarom kopen we welke maand iets nieuws voor ons huis. Zo genieten we van de voorpret. Het hoeft ook niet iets groots te zijn. We gaan gerust even naar de bouwmarkt om tegeltjes te kijken. En door af en toe nu al wat te kopen, spreidt je de uitgaven.”

Geen favoriete plek

Een favoriete plek in huis hebben Jack en Cor niet, toch wonen ze er fijn. Al missen ze hun buurtjes uit de straat in Appingedam wel. Verder zijn ze vooral bezig met straks. “We verkneukelen ons op de kijkmomenten, dat we kunnen zien hoe ons huis steeds verder af is. En ik kan niet wachten om van ons nieuwe huis een thuis te maken. Dan kan ik me weer uitleven”, grijnst Jack.

Meepraten in de klankbordgroep

Cor is actief in de klankbordgroep. Naast dat er serieuze zaken worden aangekaart en besproken, is het ook een leuke avond. “Het is een prettig clubje mensen.” Wat ik van medebewoners uit de wijk hoor, breng ik op z’n avond in. Dan hebben we het erover. Het is heel fijn dat er korte lijnen zijn. En Suzan (bestuurder KUUB) die zegt gewoon waar het op staat; windt er geen doekjes om. Je weet wat je aan haar hebt.”