”Ik heb het gevoel dat alles bespreekbaar is.”

Buurtschap Coulissen

Wonen in Leek? Hillebrand en Anke hadden er nog niet eerder over nagedacht. Ze zochten naar een woning in de stad Groningen of Haren. Als ze het nieuwe buurtschap per toeval tegen komen, spreekt het hen direct aan.
“Ik heb het gevoel dat alles bespreekbaar is. Vervolgens gaat de architect tekenen en komt hij met verschillende opties bij je terug. Daarover ga je weer in gesprek.”
Anke en Hillebrand

Wonen in Leek? Hillebrand en Anke hadden er nog niet eerder over nagedacht. Ze zochten naar een woning in de stad Groningen of Haren. Als ze het nieuwe buurtschap in de wijk Oostindie in Leek online per toeval tegen komen, spreekt het hen direct aan. Een paar dagen later bezoeken ze de Open Middag. Inmiddels staat hun handtekening op de deelname-overeenkomst en hebben ze hun woning samen met de architect aangepast naar hun woonwensen.

Sterk ontwerp

Hillebrand en Anke zijn direct enthousiast als ze de woningen op Funda per toeval voorbij zien komen. “We zijn heel erg gecharmeerd van het ontwerp. Van de woningen zelf, maar ook van het groen en de natuurlijke sfeer. Het kiezen voor natuurlijke erfafscheidingen in plaats van schuttingen draagt voor ons heel erg bij aan dat vrije en ruimtelijke gevoel.” De basisplattegrond van de woningen komt sterk overeen met hun woonwensen. “Er is goed over nagedacht”, zegt Hillebrand. “We kunnen goed uit de voeten met de extra opties waaruit we kunnen kiezen.” Toch laten ze de basisplattegrond aanpassen zodat het nóg beter bij ze past. Dat is het voordeel van CPO; je hebt meer invloed op je woning dan met standaard projectontwikkeling. Hillebrand en Anke maken daar dan ook dankbaar gebruik van.

Alles is bespreekbaar

“Door de slaap- en badkamer op de plattegrond iets anders in te tekenen, hebben we in de badkamer meer licht en een raam dat open kan. Het toilet is net wat groter geworden, de berging wat ruimer. Ook kiezen we voor een vide bij de keuken. We hebben toevallig vandaag de definitieve tekening gehad”, vertelt Anke. “Je hebt het gevoel dat alles bespreekbaar is. Vervolgens gaat de architect tekenen en komt hij met verschillende opties bij je terug. Daarover ga je weer in gesprek.” Hillebrand vult aan: “Soms kan iets niet zoals je zelf hebt bedacht, bijvoorbeeld omdat het technisch niet mogelijk is. Dat wordt duidelijk en met argumenten uitgelegd. In ons hart zijn we allemaal een beetje architect, maar wij hebben er natuurlijk niet echt verstand van.” Hillebrand en Anke zijn nu helemaal blij met de indeling van hun woning. De bouwer gaat nu rekenen en komt met een prijsopgave.

“Ik heb het gevoel dat alles bespreekbaar is.” – Anke Schaafsma

Veel leefcomfort

“Bijna alles waar wij naar zochten, vinden we in Buurtschap Coulissen. We wonen nu op een groot erf met veel groen, dat hebben we straks nog steeds. Alleen nu is het nog van onszelf en straks is het van ons samen. Duurzaamheid, nul op de meter en ‘noaberschap’ zijn voor Hillebrand en Anke belangrijke ’vinkjes’ die ze met Buurtschap Coulissen kunnen afstrepen. “Nu hebben wij een moestuin en kippen. Dat levert fijne producten op maar ook regelmatig teveel in korte tijd. Misschien hebben we de tuin met kippen straks ook, maar dan kunnen we de opbrengst delen en het onderhoud samen doen. Een goed voorbeeld van wat straks mogelijk is en wat ons erg aanspreekt in dit plan. Daarmee gaat het voor ons over méér dan wooncomfort; het gaat ook over leefcomfort.”

We hebben vertrouwen in de bouwer

Twee weken geleden brachten toekomstige bewoners een bezoek aan de bouwer VDM. Hillebrand ging mee. “Ik ben overtuigd van de aannemer. Ze komen uit de buurt, doen dit al jaren. Ondanks dat ze veel projectmatige bouw doen, hebben ze veel flexibiliteit laten zien. De woning die ik heb gezien, zag er supergoed uit.”