Achter de Reitdijk

Een groene straat met trotse bewoners in Paddepoel-Zuid, Groningen

Op een voormalig voetbalveld in Paddepoel-Zuid bouwde Vereniging Achter de Reitdijk 26 woningen. De bewoners kozen architect Moriko Kira om hun woningen te ontwerpen. Landschapsarchitect Marnix Tavenier maakte een ontwerp voor de voortuinen en het aanliggende park. Het resultaat is een prachtige, groene straat met trotse bewoners.

De groencommissie van de bewonersvereniging maakte zich tijdens het project sterk voor een collectief tuinontwerp. Tijdens een workshop en tuinspreekuren gaven alle bewoners hun wensen aan. De voortuinen en hagen tussen de tuinen zijn gezamenlijk aanbesteed en door Bartelds hoveniers uitgevoerd. Dit maakt dat dit CPO-project meer betekent dan alleen het invullen van een locatie met woningen; de woonomgeving wordt minstens zo belangrijk gevonden.

De vakjury van de Dag van Architectuur 2011 oordeelde dat architect Moriko Kira er op alle fronten in geslaagd is een ‘kloppend en geslaagd ensemble’ te maken. Het publiek én de vakjury waren enthousiast over het project en kenden het de tweede prijs toe.

Opdrachtgever: Vereniging Achter de Reitdijk
Partners: Moriko Kira Architect, Bouwgroep Dijkstra Draisma
Dienst: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
Projectleider: Suzan Wierenga