Amstelstraat Alkmaar

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in Alkmaar

In 2014 hebben de deelnemers van de vereniging CPO Amstelstraat met de gemeente Alkmaar hun individuele koopovereenkomst voor de grond afgesloten. Zij konden in juni van dat jaar de start bouw al vieren. Dit is een geweldige prestatie van deze groep jonge mensen. Zij vormen een heel sterk voorbeeld van de strategie van het Alkmaarder college om als gemeente niet alles zelf te willen doen, maar te vertrouwen op de kracht van Alkmaarders.

In een jaar tijd hebben de deelnemers keuzes gemaakt voor een architect (MAAT), een procesbegeleider (KUUB) en een aannemer (HSB). Zij hebben besluiten genomen over de bouwstijl, over het verkavelingsvoorstel en over de verdeling van de kavels tussen de afzonderlijke deelnemers. Inmiddels zijn de woningen opgeleverd en bewoond.

De CPO-vereniging heeft voor het ontwerp gezocht naar samenhang op grote lijnen, met de mogelijkheid van individuele keuzes in de details. Zo hebben alle woningen een baksteen gevel, maar kan de kleur van de steen per woning verschillen. Ze hebben allemaal dezelfde antraciet kleurige dakpan, maar met diverse dakramen. Ramen en deuren verschillen in vorm en maatvoering, maar zijn gemaakt van dezelfde materialen. Ook binnen in de woning heeft ieder zijn persoonlijke indeling kunnen kiezen. Kortom, voor iedereen zijn eigen woning, maar de woningen zijn ook zichtbaar familie van elkaar.

 

Opdrachtgever: CPO Amstelstraat
Partners: Maat Architecten, HSB Bouw
Dienst: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
Projectleider: Suzan Wierenga

Lees het interview met zelfbouwer Martijn Haeck!

interview met zelfbouwer Martijn Haeck

Als groep heel veel bereikt in korte tijd

Wanneer en hoe zijn jullie gestart?
In september 2012 ben ik samen met 3 anderen door de gemeente Alkmaar gevraagd om ambassadeur te worden voor het CPO project. Op dat moment hebben wij gezamenlijk een wervingsplan opgezet om meer belangstellenden te trekken. Dit heeft geresulteerd tot een overvol klaslokaaltje, in de voormalige basisschool Prinsenhof. Van de geïnteresseerde hebben zich er uiteindelijk 12 ingeschreven op 14 woningen.

Hoe is de groep ontstaan?
De groep is samen gekomen vanuit het wervingsplan waarbij er is geadverteerd is d.m.v. de krant, flyeren en social media. Geïnteresseerde hebben zich ingeschreven bij de gemeente Alkmaar, waarna zij vervolgens lid werden van de vereniging CPO Amstelstraat. Gezamenlijk hebben wij uiteindelijk ook geïnteresseerde voor de laatste twee kavels gevonden. We zijn een vereniging, buren en doordat we alles samen hebben gedaan een vriendengroep.
Groep zelfbouwers

Waar ben je het meest trots op?
Het meest trots ben ik op de manier waarop de gehele groep met elkaar omgaat en dit project tot een succes heeft laten worden. In zeer korte tijd hebben wij als groep heel veel bereikt.

Wat viel het meest tegen en waarom?
Het meest tegenviel het werven van leden. Weinig mensen weten wat CPO in houdt en durven de stap niet te zetten om hun eigen huis te laten bouwen.

Welke tip(s) heb je voor andere zelfbouwers?
Voordat je aan een CPO project begint, denk er goed over na. Het kan een lang proces worden, maar het is het wachten meer dan waard. Je woning wordt precies zoals jij het zelf voor ogen hebt. Zorg dat je van te voren weet welk budget je te besteden hebt, zodat je kan uitbreiden tijdens het traject en niet hoeft te schrappen.

Zou je zelfbouw aanraden bij je vrienden?
Zeker weten. Het is een droom die werkelijkheid wordt, een heel leuk proces om mee te maken en je kan vanaf het begin zelf meedenken hoe je woning er uit komt te zien. Niets is uiteindelijk te gek mits de kosten het toelaten.