Amstelstraat Alkmaar

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in Alkmaar

In 2014 hebben de deelnemers van de vereniging CPO Amstelstraat met de gemeente Alkmaar hun individuele koopovereenkomst voor de grond afgesloten. Zij konden in juni van dat jaar de start bouw al vieren. Dit is een geweldige prestatie van deze groep jonge mensen. Zij vormen een heel sterk voorbeeld van de strategie van het Alkmaarder college om als gemeente niet alles zelf te willen doen, maar te vertrouwen op de kracht van Alkmaarders.

In een jaar tijd hebben de deelnemers keuzes gemaakt voor een architect (MAAT), een procesbegeleider (KUUB) en een aannemer (HSB). Zij hebben besluiten genomen over de bouwstijl, over het verkavelingsvoorstel en over de verdeling van de kavels tussen de afzonderlijke deelnemers. Inmiddels zijn de woningen opgeleverd en bewoond.

De CPO-vereniging heeft voor het ontwerp gezocht naar samenhang op grote lijnen, met de mogelijkheid van individuele keuzes in de details. Zo hebben alle woningen een baksteen gevel, maar kan de kleur van de steen per woning verschillen. Ze hebben allemaal dezelfde antraciet kleurige dakpan, maar met diverse dakramen. Ramen en deuren verschillen in vorm en maatvoering, maar zijn gemaakt van dezelfde materialen. Ook binnen in de woning heeft ieder zijn persoonlijke indeling kunnen kiezen. Kortom, voor iedereen zijn eigen woning, maar de woningen zijn ook zichtbaar familie van elkaar.

 

Opdrachtgever: CPO Amstelstraat
Partners: Maat Architecten, HSB Bouw
Dienst: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
Projectleider: Suzan Wierenga