De Linie

Balans tussen individueel en openbaar in een groen-stedelijke sfeer

De groep Particulier Ontwikkelen De Linie (P.O. De Linie) heeft vlakbij de binnenstad van Groningen 18 woningen neergezet. Er is een mooie balans gevonden tussen individueel en openbaar in een groen-stedelijke sfeer. Het eerste CPO-project van KUUB!

Bewoners aan het woord

Jos en Inger: ‘Als pilotproject had de bouw van de woningen wel wat voeten in aarde. Zeker om de grond te verwerven van de gemeente. Maar het ontwikkelen ging relatief snel. Door samen te bouwen, kan je iets realiseren wat je individueel niet kan, gezien de prijs en de keuzemogelijkheden. Het was een mooi en spannend project, dat ik niet had willen missen. Het was een groep met een sterke drive en discipline. Laatst hebben we weer met elkaar gegeten, en het is onderling nog steeds erg gezellig.’

Opdrachtgever: P.O. De Linie
Partners: Moriko Kira Architect
Dienst: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
Projectleider: Suzan Wierenga

Bezonning

De woonwijk De Linie wordt gekenmerkt door smalle straten zonder voortuinen, en relatief kleine kavels waarop toch vrijstaand gebouwd is. Doordat de huizen van PO De Linie ‘rekening met elkaar houden’, is toch elke bewoner zeker van veel zon in de tuin. In plaats van hoog en diep, bouwde PO De Linie breed en laag. Een groot voordeel van het samen bouwen!

Leerproject

De bewoners zijn grotendeels echte ‘stadjers’ en houden van het wonen dicht bij de binnenstad. Samen met deze enthousiaste bewoners heeft KUUB een heldere en snelle manier van CPO in de stad Groningen ontwikkeld. Met recht een mooi leerproject.