De Nieuwe Linie

Zelfbouw aan het Winschoterdiep in Groningen

Op een prachtige locatie aan het Winschoterdiep (Europapark Groningen)  heeft de vereniging CPO Europapark 13 woningen ontwikkeld. Zij doen dit samen met architectenbureau Onix. KUUB heeft het collectief ondersteund vanaf de verwerving van de grond tot het afsluiten van de aanneemovereenkomst.

Het collectief heeft een behoorlijke weg afgelegd om tot dit punt te komen. De grond was voor een deel in eigendom van de gemeente Groningen en voor een deel van zorgverzekeraar Menzis. Het eerste jaar heeft in het teken gestaan van het verwerven van de grond van Menzis. De gemeente Groningen heeft hierin gefaciliteerd. Ook heeft het collectief een plan gemaakt voor de inrichting van de openbare ruimte. Een deel van de onderhoudswerkzaamheden, zoals snoeien en schoonhouden van de waterpartij, zal door de bewoners zelf uitgevoerd worden.

De woningen zijn aardbevingsveilig gebouwd. Het bouwsysteem is houtskeletbouw waarbij zowel voor de begane grond als eerste verdieping een betonnen vloer toegepast wordt. De gevels zijn bekleed met hout en staalplaat.

Opdrachtgever: CPO Europapark
Partners: Onix, Goudstikker – de Vries
Dienst: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
Projectleider: Suzan Wierenga