Eelderzoom

Hoge flat maakt plaats voor uitzicht

Aan de westelijke rand van de stad Groningen is tussen 2006 en 2011 een nieuw woonbuurtje ontwikkeld door de bewoners zelf, onder begeleiding van KUUB. De grond was van woningbouwvereniging De Huismeesters. Zij sloopten hier een grote flat en bestemden de grond voor zelfbouw. Een prachtige kans! De locatie is in 4 fases tot stand gekomen. De plein-, veranda- en schuurwoningen zijn door de bewoners zelf ontwikkeld. De patiowoningen bouwde de corporatie zelf.
Voor alle 4 plandelen is gebruik gemaakt van bakstenen uit dezelfde Groningse steenfabriek en gelijksoortige details. Dit zorgt bijna onmerkbaar voor een mooie rust in het geheel.

De bewonersvereniging RandEel maakte samen 21 rijwoningen en heeft zich actief bezig gehouden met collectieve inkoop: wandafwerking, sanitair en tuininrichting zijn door de vereniging met groepskorting ingekocht. De bewoners hebben veel aan elkaar gehad toen het groenplan voor de omgeving door de gemeente bekendgemaakt werd. Zij hebben kunnen voorkomen dat de nieuw aan te planten bomen recht in het uitzicht van de bewoners zouden komen te staan. In goed overleg met de gemeente zijn deze nu zo aangeplant, dat ze het uitzicht niet belemmeren.