Reitdiep 't Dorp

Dorps wonen in de stad Groningen

‘Een vrijstaande woning voor de prijs van een tussenwoning´, was het uitgangspunt van de Vereniging Reitdiep ´t Dorp. En dat is gelukt! Ze maakten met hulp van KUUB en de architect zelf een verkavelingsplan en richtten dat ook zelf in (bestrating, groen). Nu vormen de 21 vrijstaande woningen een gezellig, dorps buurtje.

Snelle bouw en ontwikkeling
De ontwikkeling van de 21 woningen is binnen anderhalf jaar gerealiseerd. En al 7 maanden na het slaan van de eerste paal zijn de woningen opgeleverd. De snelle bouw was mede te danken aan een slim bouwsysteem; de begane grond van de huizen bestaat uit ‘traditonele’ kalkzandsteen muren met metselwerk, de 1e verdieping is gemaakt van houtskeletbouw en werd in de timmerfabriek geprefabriceerd.

Bewoners aan het woord
Jaap en Gezina: ‘We hadden direct een vakantiegevoel bij dit bouwplan, en eigenlijk nog steeds. Het is heerlijk om hier thuis te komen. We hebben veel zelf kunnen bepalen. Belangrijk was voor ons een huis waar je om heen kunt lopen. Daarvoor hebben we het een stukje op de kavel verplaatst. Toch hebben we tijdens de ontwikkeling ook lastige momenten gekend. Zo moest overal dezelfde erfafscheiding komen, maar iedereen wilde wat anders. Uiteindelijk moet je wel overeenstemming zien te bereiken met elkaar. Gelukkig is dat toch nog goed gelukt. Een ander nadeel is dat je leek bent, wat het soms best een beetje spannend maakt. Zonder KUUB hadden we dit avontuur niet aangedurfd.’

Opdrachtgever: Initiatiefnemers Reitdiep ’t Dorp
Partners: De Zwarte Hond, Bouwgroep Dijkstra Draisma
Dienst: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
Projectleider: Suzan Wierenga