Reitdiep 't Dorp

Dorps wonen in de stad Groningen

‘Een vrijstaande woning voor de prijs van een tussenwoning´, was het uitgangspunt van de Vereniging Reitdiep ´t Dorp. En dat is gelukt! Ze maakten met hulp van KUUB en de architect zelf een verkavelingsplan en richtten dat ook zelf in (bestrating, groen). Nu vormen de 21 vrijstaande woningen een gezellig, dorps buurtje.

Snelle bouw en ontwikkeling
De ontwikkeling van de 21 woningen is binnen anderhalf jaar gerealiseerd. En al 7 maanden na het slaan van de eerste paal zijn de woningen opgeleverd. De snelle bouw was mede te danken aan een slim bouwsysteem; de begane grond van de huizen bestaat uit ‘traditonele’ kalkzandsteen muren met metselwerk, de 1e verdieping is gemaakt van houtskeletbouw en werd in de timmerfabriek geprefabriceerd.

Bewoners aan het woord
Jaap en Gezina: ‘We hadden direct een vakantiegevoel bij dit bouwplan, en eigenlijk nog steeds. Het is heerlijk om hier thuis te komen. We hebben veel zelf kunnen bepalen. Belangrijk was voor ons een huis waar je om heen kunt lopen. Daarvoor hebben we het een stukje op de kavel verplaatst.

Toch hebben we tijdens de ontwikkeling ook lastige momenten gekend. Zo moest overal dezelfde erfafscheiding komen, maar iedereen wilde wat anders. Uiteindelijk moet je wel overeenstemming zien te bereiken met elkaar. Gelukkig is dat toch nog goed gelukt.

Een ander nadeel is dat je leek bent, wat het soms best een beetje spannend maakt. Zonder KUUB hadden we dit avontuur niet aangedurfd.’

 

Opdrachtgever: Initiatiefnemers Reitdiep ’t Dorp
Partners: De Zwarte Hond, Bouwgroep Dijkstra Draisma
Dienst: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
Projectleider: Suzan Wierenga

Lees ook het interview met Irma

'Ik werd direct gegrepen door dit project'

Een bescheiden en gezellige woonbuurt

Het is een mooie voorjaarsdag in mei 2005 als Irma Koornstra de Groningse Nieuwbouwdag bezoekt. Een duidelijke woondroom heeft ze dan nog niet, maar door de beurs komt daar gauw verandering in.

Tot dat moment woont Irma in een oude boerderij in Meeden. ‘Ik houd van een dorpse sfeer, maar wonen op het platteland heeft ook zo zijn nadelen,’ vertelt ze. ‘Ik merkte dat het op en neer reizen naar de stad me ging tegenstaan. En het onderhoud dat zo’n boerderij met grote tuin vraagt, was meer dan me lief is.’

Op de Groningse Nieuwbouwdag loopt ze tegen een nieuwbouwproject aan dat haar direct enorm boeit: Reitdiep ’t Dorp. Een bescheiden, gezellige woonbuurt. ’t Dorp ligt pal op de grens van stad en natuur. En omdat de huizen gloednieuw zijn, is het energieverbruik beperkt en is het benodigde onderhoud gering. ‘Ik werd direct gegrepen door het project,’ vertelt Irma. ‘De uitstraling van de huizen, de kleinschaligheid van de buurt, de mooie plek: ik zag mezelf hier al helemaal wonen.

Reitdiep ’t Dorp moet dan nog gebouwd worden. Irma en haar toekomstige buren zijn gezamenlijk opdrachtgever: de huizen worden namelijk gebouwd onder Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). ‘Van gevelsteen tot dakbedekking: we hebben er samen een besluit over genomen.

Dat deden we onder begeleiding van KUUB, een stichting die groepen mensen helpt regie te krijgen op hun woon- en leefomgeving. Daardoor staat hier nu een prachtige wijk, waar de bewoners hun hart en ziel in hebben gestoken.’

De ruimte, de hoeveelheid licht in huis, de omgeving en het buurtgevoel: Irma zou het niet meer willen missen. ‘Het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap was een hele uitdaging maar tegelijkertijd ook een fantastische ervaring. Het resulteerde in een sociale, hechte buurt en 21 schitterende huizen. Als ik nu opnieuw voor de keuze stond, zou ik het zo weer doen. Zonder twijfel.’