Singelwoningen Europapark

Stedelijk wonen in een nul-op-de-meter-huis in het Europapark

Langs een nieuwe groene singel op het Europapark in Groningen staan 21 nul-op-de-meter singelwoningen. Ze zijn ontwikkeld door KUUB en Rizoem naar een ontwerp van Specht Architecten. Vanuit deze woningen kijk je aan de zijde van de Eelkemastraat uit over het water van een zijarm van het Winschoterdiep.

De kernwoorden van de singelwoningen zijn ruimte, uitzicht en duurzaamheid. De huizen aan de straat hebben een achtertuin, de woningen aan het park hebben een ruim terras op de eerste verdieping. De woningen verschillen onderling qua breedte, waardoor diverse woningtypes en –groottes ontstaan zijn.

De singelwoningen zijn ontwikkeld als zelfbouwproject. De bewoners hebben, in overleg met de architect, de plattegronden naar eigen wens bepaald. Elke woning is anders: de ene woning heeft een klein gastenverblijf, terwijl de andere bewoner kiest voor een rugzakwoning voor zijn moeder, een praktijk aan huis of een vide met ‘verticale tuin’.

Het project is opgeleverd in mei 2018. Bouwgroep Dijkstra Draisma verzorgde de uitvoering en voert monitoring uit op de installaties. Ook verstrekt BGDD de nul op de meter prestatiegarantie aan de bewoners. Terugkijkend op het eerste jaar zien we dat de pv-panelen op de woningen gemiddeld 7400 kWh per woning opgewekt hebben, tegenover een verbruik van 4400 kWh. Bewoners hadden daarmee een energierekening van min 300 euro. Het kan dus gewoon!

 

Opdrachtgever: Initiatiefnemers Singelwoningen Europapark
Partners: Specht Architectuur en Stedenbouw, Bouwgroep Dijkstra Draisma, Rizoem
Dienst: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
Projectleider: Suzan Wierenga