Veenhof

Wonen rondom een boomgaard

In 2005 meldde zich een enthousiaste groep bij KUUB. Zij wilden graag samen bouwen. De locatie hadden ze ook al bedacht: een braakliggend terrein in het zuiden van de stad, waar jarenlang een verffabriek gestaan had. Rondom een gezamenlijke boomgaard bouwden zij, na een intensieve sanering van de grond, 13 woningen. Voor elk wat wils en voor elke portemonnee.

Collectief gebied
Het collectieve gebied is door de bewoners ingericht met bloeiende grassen, een speeltoestel, fruitbomen, slingerpaadjes met zelf ontworpen verlichting, en een zitsteiger/trap aan het water.

Slim bouwsysteem
De architect bedacht voor de woningen een slim bouwsysteem, gebaseerd op een plattegrond van 7,20 x 7,20 meter. Deze plattegrond kon deels in de hoogte en deels in de breedte en lengte uitgebreid worden. Zo kon men de woning zo groot maken als men zelf wilde. Aan de hand van een ‘kozijnstaat’ konden de bewoners kiezen voor allerhande raamindelingen, openslaande deuren, schuifpuien etc.

Prijswinnend
Het materiaal waarmee de gevels bekleed zijn was een heikel punt in het proces: zowel hout als aluminium kwamen in aanmerking. Uiteindelijk heeft de groep de keuze bij de architect neergelegd. Deze ging voor aluminium: onderhoudsvrij en prijstechnisch gunstig.  Daarna moest nog bepaald worden met welk golfje en op welke wijze de hoeken moesten worden afgewerkt. Met succes: uiteindelijk hebben de woningen een architectuurprijs gewonnen voor het beste detail en mooiste gebouw van 2010.

Bewoners aan het woord
Gerrit en Jacqueline: ‘We hebben veel van onze wensen in het ontwerp kunnen verwerken. Dat uiteindelijk alles uitpakt zoals we hadden bedacht, blijft bijzonder.’