Nieuws - 11 juli 2022 door Karin

Terugblik op rondleiding SKÚR

Geïnteresseerden in SKÚR namen vorige week een kijkje aan de Friesestraatweg 430. De plek waar SKÚR straks gebouwd gaat worden. Met eigen ogen konden ze zien dat de stutten er niet voor niks staan; de huidige boerderij is in zo’n staat dat nieuwbouw de enige mogelijkheid is geworden.

We starten de rondleiding met een kop thee of koffie op het erf, er worden praatjes gemaakt en een aantal kinderen lopen enthousiast naar de paarden in het aangrenzende weiland. Daarna lopen we via een ‘olifantenpaadje’ dichter naar de boerderij, als plots de kippen ook tevoorschijn komen. We nemen nog een kijkje in de schuur. Hier is goed te zien dat de huidige boerderij in slechte staat verkeerd. Titus van DAAD Architecten vertelt: “In opdracht van de gemeente Groningen zorgen we ervoor dat de gebinten bewaard blijven, maar verder wordt er opnieuw gebouwd. Daarnaast zullen er ook traditionele elementen bewaard blijven, zodat jullie als bewoners straks kunnen kiezen welke elementen je in je woning of op het erf terug willen laten komen. Een soort bibliotheek eigenlijk. We vinden het belangrijk om de historie van deze plek terug te laten komen in het nieuwe gebouw en het landschapsontwerp.” Aanwezigen reageren daar enthousiast op.

Vervolgens start de workshop in het bijgebouw. Na een korte uitleg, gaan de aanwezigen enthousiast aan de slag; knippen en plakken maar! Ook aan de kinderen is gedacht, die krijgen een tekening om in te kleuren. Iedereen wordt uitgedaagd om een passende naam voor hun woning te kiezen die weergeeft op welke manier ze willen wonen en leven in SKÚR. ‘Beehive’, ‘Hytta’ en ‘Binnenstebuitenhuis’ zijn namen die met ons werden gedeeld. De uiteindelijke woningen worden opgehangen op de waslijn. De makers lichten hun keuzes toe en zo ontstaan er al allerlei dwarsverbanden. Als de eerste groep ondertussen naar huis is volgt er een tweede ronde. Met de opgehaalde informatie krijgen de plannen verder vorm.

 

Meer actueel