Groen in je omgeving zorgt voor meer woongeluk, het heeft bewezen positieve effecten op je gezondheid én verkoelt tijdens de steeds hetere zomers. Toch zijn er nog maar weinig nieuwbouwontwikkelingen zo groen als Buurtschap Coulissen, vertelt de betrokken landschapsarchitect Bart van Dijk. Eigenlijk is dat best gek, want de natuur heeft zoveel positieve effecten. Wist je dat groen vanuit je woonkamer zien al een positief effect op je gezondheid heeft? Hoe dat precies zit, lees je in deze blog.
Steeds meer onderzoek laat zien dat een groene omgeving goed is voor onze gezondheid en hoe we ons voelen. Omgevingspsycholoog en wetenschapper Sjerp de Vries nam bijna 150 studies door naar de effecten op de gezondheid van mensen in een meer of minder groene omgeving. Wat studies vooral aantonen, is dat een groene omgeving stress vermindert en herstel van aandachtsmoeheid versterkt. Er zijn aanwijzingen dat met name een parkachtige omgeving een stress-verminderende werking heeft. Daarbij worden er geen aanbevelingen gedaan over hoe het groen eruit moet zien. Wél worden er vier kenmerken genoemd waaraan de groene omgeving moet voldoen:
Ook water is een positieve omgevingsfactor om stress te verminderen. Daar is alleen minder onderzoek naar gedaan dan naar het effect van groen. Er is hierbij geen verschil aangetoond tussen ‘wilde’ natuur en natuur die word beheerd door mensen.
Alleen al het zien van natuur heeft een rustgevend effect. Daarvoor hoef je de natuur niet eens bewust op te zoeken. Contact met groen dat ‘gewoon aanwezig’ is, is voldoende om van invloed te zijn op gezondheid van mensen. Vaak gaat de meeste aandacht uit naar de achtertuin omdat die groter is en het meeste wordt gebruikt als buitenruimte. Er liggen kansen om meer aandacht aan de voortuin te geven, omdat deze meestal vanuit de woonkamer zichtbaar is. Zo kun je gezondheidseffecten van groen verder versterken. Je vergroot namelijk het contact met de natuur, zonder dat mensen deze ‘bewust’ opzoeken.
Het is dan ook niet voor niks dat KUUB altijd veel aandacht heeft voor het landschapsontwerp bij onze nieuwbouwontwikkelingen. Zo heeft Janninkkwartier een grote binnentuin en bij Buurtschap Coulissen staan de woningen in een natuurlijk landschap. Daarover zegt de betrokken landschapsarchitect: “Zo’n groene wijk als Buurtschap Coulissen, daar zijn er nog maar weinig van volgens landschapsarchitect Bart Dijk van LAOS landschapsarchitectuur. In onze plannen wordt het steeds belangrijker om de mens zich onderdeel te laten voelen van de natuur. Met zicht op groen voelen mensen zich beter, gezonder en herstellen ze sneller. Bij Buurtschap Coulissen zitten veel zichtlijnen naar de gemeenschappelijke tuin, het groen rondom en het buitengebied. Daarnaast kunnen bewoners, als ze daar gezamenlijk voor kiezen, bijvoorbeeld een moestuin of bloementuin aanleggen op het middenterrein.” De architect heeft, door het gebruik van grote ramen, dit effect verder versterkt. Daarom hebben bewoners vanaf de woonkamer én de keuken ruim zicht op groen.”
“Met zicht op groen voelen mensen zich beter, gezonden en ze herstellen sneller.”
Bart Dijk, landschapsarchitect bij LAOS Landschapsarchitectuur
De zomers in Nederland lijken steeds langer en heter te worden. De temperatuur in een stad is beter te reguleren wanneer er meer groen aanwezig is. De aanwezigheid van groen heeft een positief effect op de omgevingstemperatuur: die loopt veel minder op. Dat is fijn, want voor veel mensen betekent hitte een grotere kans op gezondheidsproblemen. De relatie tussen hittestress en gezondheid is dan ook veelvuldig aangetoond. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde afgelopen zomer nog een oversterfte onder 65-plussers die veroorzaakt werd door de hoge temperaturen. Ook de kans op gezondheidsproblemen neemt toe tijdens hete periodes en dat geldt niet alleen voor ouderen, maar ook voor jongere kinderen, zwangere vrouwen en mensen met chronische aandoeningen.
Onderzoeker van de RUG, Agnes van den Berg, vertelt in Psychologie magazine dat tuinieren gelukkig maakt. “Dat komt omdat al je zintuigen worden gestimuleerd en daarmee een complete ervaring is. Doordat je een eigen paradijsje creëert en nieuwe dingen leert, geef je meer betekenis aan je leven. Met je handen in de aarde wroeten, heeft bovendien nog een ander voordeel. Onderzoekers van de Universiteit van Bristol ontdekten dat er een bacterie in tuinaarde zit die het serotineniveau in onze hersenen doet toenemen, waardoor we ons positiever en ontspannener voelen.’’ Ze raadt dan ook iedereen aan om het eens te proberen.
Er zijn nog veel meer positieve effecten van groen. Een goed ingericht ecosysteem trekt vele planten- en diersoorten aan en is daarmee goed voor de biodiversiteit. Groen helpt ook geluidshinder te verminderen.
> Meer informatie over Buurtschap Coulissen in Leek
> Aanmelden voor de Open Middag van Buurtschap Coulissen op zaterdag 30 september
—
Voor deze blog zijn de volgende artikelen als bron gebruikt.